how-to-stain-wood

Hur man betsar trä som ett proffs

Hur man betsar trä som ett proffs – tips och tricks för att få professionella resultat varje gång du betsar trä.

För några veckor sedan på SNAP! Konferens, jag kunde ta en träfärgningskurs från Bruce, talesmannen för Minwax bets. Den killen kan sin sak, och jag lärde mig mycket om hur man betsar trä! Jag har försökt skriva upp det här inlägget i två veckor nu, men jag har haft inte mindre än 83 avbrott, (ge eller ta några).

För det här projektet betsade jag över en möbel som tidigare var betsad, men dessa tips kommer att fungera med råtträ också. Det är faktiskt ännu lättare att betsa råträ!

Obs: Du kan färga om en träbit mörkare, men inte ljusare. I det här fallet håller jag om en orangefärgad ekförvaringslåda till en mörkare körsbärsvalnötsfärg.

hur man betsar trä

Hur man betsar trä som ett proffs

Tillbehör: (innehåller affiliate länkar)
Träspackel
Sandpapper
Palm eller Orbital Sander
klädsel
Träbalsam
bets
citronolja
Vått sandpapper
Polyuretan
Borstborste
Trasor
Obs – Du vill använda antingen vatten eller oljebas för alla tre av dina produkter. Så om du använder en oljebaserad bets, använd också ett oljebaserat träbalsam och oljebaserat polyuretan och vice versa.
Oljebas är bättre för stora ytor, eftersom den torkar långsammare, vilket ger dig en jämnare finish. Men vattenbas finns i fler färger, så det är en rolig fördel. Välj din fläck först och välj sedan de andra två produkterna för att matcha den. Vettigt?

Förbered trä för betsning!

Först vill du rengöra din yta riktigt bra för att ta bort eventuellt fett (eller mat om det är en bordsskiva).
hur-betar man-trämöbler

Därefter vill du fylla eventuella hål eller djupa repor i träet. Du vill använda ett betsbart träspackel. Jag använde Minwax. Träspackel krymper lite när de torkar, så se till att du använder rikligt och samla upp det lite ovanpå. Jag använder bara fingret för att sprida det.
bets-träEfter att träspacklet är helt torrt är det dags att slipa. Börja med medelstort sandpapper och arbeta dig sedan ner till finkornigt. Jag använder en elektrisk palmslipmaskin. Jag tycker att det är ett måste för att slipa vilken stor yta som helst! Det tar en evighet att få samma resultat för hand. Se till att du alltid slipar i kornets riktning, inte tvärs över det!
betsning-trä-möblerSlipning ger mycket damm. Och flyget. När jag går gillar jag att suga upp överflödigt damm med borstfästet på min dammsugare.
trä-bets-spetsarFör en perfekt finish måste du ta bort alla spår av damm. I ett nafs har jag använt babyservetter eller en lätt fuktig trasa, men för det allra bästa resultatet måste du torka av träet med en häftduk. Det är en dammmagnet!
minvax-trä-betsFör att hjälpa ditt trä att ta emot träbetsar jämnare, vill du använda träbalsam. Jag applicerade min med en mjuk trasa, men du kan också använda en borste. Jag märkte direkt att det jämnade ut träet. Ser?
träbalsam

Betsning av träet:

Efter att träbalsamet har dragit in i cirka 15 minuter är det dags att applicera fläcken. Jag använde Minwax Wood Finish i röd mahogny. Ibland använder jag en borste när jag applicerar träbets, men jag tenderar att flicka bets överallt. Det är bra när jag arbetar med en möbel utomhus, men eftersom det här är en inbyggd, använde jag en mjuk trasa för säkerhets skull. Jag applicerade tre lager bets.

Proffstips: För bästa, jämnaste resultat, låt varje lager torka fullständigt, slipa sedan med sandpapper med korn 220. Torka av eventuellt damm och stryk sedan på nytt.

Här är min efter tre lager. Det ser faktiskt mycket mörkare ut i verkligheten.
trä-bets-spetsar

Detta nästa steg är valfritt. Det är ett tips som är direkt från Bruce. Jag hade aldrig hört talas om det förut. Men låt mig säga dig, det kommer att göra din träyta slät. Som slät som en babyrumpa slät.

Du tar lite citronolja och. . .vattentätt sandpapper. Superfint. Jag använde 400 grit. Visste du att något sådant existerade? Det gjorde jag inte.
bets

Hur som helst, applicera citronoljan rikligt på sandpappret. Använd den sedan för att slipa träet lätt. När du är klar, torka bort eventuell extra olja med en mjuk trasa. Din yta blir nu silkeslen. Jag kunde inte sluta gnugga den. 🙂

Nu är det dags att applicera din skyddsrock. Jag använde Minwax Polyurethane i en satinfinish. För polyuretan vill du inte använda en trasa, det lämnar ludd. En skumborste lämnar luftbubblor.

Du måste använda en borste. Se till att du borstar med kornet, inte tvärs över det. Den här lilla förvaringslådan blir mycket använd, så jag gjorde tre lager och lät den torka helt mellan varje lager.
säl-trä

Här är allt färdigt:
betsande-trä-mörkare

Nu när du vet hur man betsar trä som ett proffs, vilket projekt vill du ta tag i härnäst?

Ansvarsfriskrivning mumbo jumbo: Jag fick inte kompensation på något sätt för det här inlägget. Minwax skickade inte gratisprodukter till mig (även om jag skulle älska det!). Jag bara älskar Minwax-produkter. De är grymma. på riktigt.

FLERA DIY-PROJEKT:

Similar Posts