Hur man gör en faux chenillefilt

Hur man gör en faux chenillefilt

Det här inlägget kan innehålla Amazon eller andra affiliate-länkar. Om du köper något via länken kan jag få en liten provision för att hjälpa dig att stödja den här webbplatsen utan extra kostnad för dig.

Det här inlägget har varit på gång i ÅR. VARFÖR? För att Faux chenillefilt är TIDSKÖVANDE! Så åratal av att göra dessa filtar bara så att jag kan visa dig alla ins och outs och hålla din hand … FÖR – även om de är tidskrävande … dessa filtar är de mest fantastiska sakerna!!!

Jag dök upp på en facebook live och visade dig live in action…men jag kommer att dela upp allt för dig nedan!

Jag ska gå in på djupet om hur man syr denna chenille (och felsöker problem) nedan. Men låt mig ge dig grunderna så att den här tygdelen är vettig.

Vad är en faux chenillefilt?

Faux Chenille är lager av tyg (4-5) sammanfogade. Sydde ihop till remsor och sedan skar remsorna isär och tvättade och fransade för att avslöja chenillekonsistensen. Det är ett odjur av en filt att sy. MEN … när du tvättar den! åh! Det kommer att vara värt det!

tillbehör för att göra en filt:

  • 4-5 yards flanelltyg
  • bindande
  • symaskin
  • mycket tråd
  • sax eller chenilleskärare.

Vilken typ av tyg man ska köpa

Okej först! Du behöver LAGER av tyg. Jag har gjort filtar som skär genom 3 lager och skär igenom 4 lager. Jag kan bokstavligen inte berätta vad jag rekommenderar. Jag ska berätta det här … Flanell är viktig. Jag har gjort några med bara bomull. De fungerar… men inte i närheten av hur vacker och mjuk flanellen är! Se jämförelsen nedan. Så om du använder flanell… 3 lager borde vara gott. Om du använder vanlig bomull. Jag skulle få 4 lager för din uppbackning!

Så 3-4 lager baksida – plus det främre lagret. Det här främre lagret kommer att sys igenom det … men du kommer inte att skära igenom det så det kan ha ett sött mönster!

En annan sak att notera är detta…ibland kan du se baksidan av det främre lagret av tyg! Det prickiga tyget är mitt översta lager. Men man kan se att baksidan är tråkig grå/blå. Det ville jag inte – så jag lade till en blå bakgrund. Så denna filt har 5 lager. och framsidan. en baksida fram och 3 lager tyg att skära igenom.

(se hur det blå tränger igenom! Det är det bakre tyglagret jag lägger på!)

Vilket ger mig också:

Vilken färg ska jag göra på min filt

Jag har provat alla möjliga tyger! De ger alla ett så olika utseende! Bilden ovan använde jag bara en färg! Jag älskade hur vackert det såg ut! Jag har gjort helt roliga färger (nedan) Jag brukar bara plocka fram mitt framtill först…och matcha lagren till det!

Jag har också gjort ett par ombre – de är snygga!
De rosa lagren är subtila…men när du tvättar filten kommer de att bli mer märkbara!
Det spelar egentligen ingen roll om tygbaksidan har ett tryck på sig. Du skulle inte riktigt kunna se detta efter ett par tvättar till! Så skaffa bara en fin enfärgad färg som har färgen på båda sidor)

Jag fick en fin prick och ränderna passade perfekt och det var en bra guide!! (det var en ren tillfällighet…men en lycklig olycka!)
(Jag brukar köpa en meter av varje tyg!) Perfekt storlek på babyfilten!

Hur man lager tyget:

Okej! Du köpte ditt tyg (förhoppningsvis på rea!) Om du inte gör allt i en färg – hur du lägger ut ditt tyg kommer att förändra utseendet på din chenille. Dessa två har samma tyger: den till vänster har den ljusaste blå längst ner och den till vänster har den mörkaste färgen på botten

Dessutom – om du vill lägga till en dekal eller initial på framsidan – måste den sys fast i förväg! Du kommer att sy igenom det!


Montering av tygfilt!

Du lägger ut alla bitar. Jag lägger ut den översta delen – rätsidan ner. Sedan kommer alla de andra bitarna att gå med rätsidan upp (om de har räta sidor! de solida färgerna ska vara enfärgade på båda sidor! Nu! En viktig sak att komma ihåg är att DENNA TÄCKAN MÅSTE SYAS PÅ BIASEN. För att göra detta…efter Jag hade allt upplagt, jag viker över sidan och får en fin vinkel.
Jag nålar längs med det vecket och det är där jag börjar sy!

Låt mig visa dig min systers filt när hon sydde inte på bias

Det sliter inte ihop. Det stränger sig. Så många strängar! Så sy på biasen!

SY den falska chenillefilten!

Nu är det dags att ta en bra Netflix-serie och bli bekväm. Den här sydelen kan vara tröttsam! Du ska sy och sy och sy. Ett stygn bredvid varandra.
Hur långt ifrån varandra ska man sy filten

Avståndet mellan stygnen är inte en exakt vetenskap. Jag brukar bara ställa den i linje med kanten på symaskinsfoten. Men för nära och du kommer ha svårast att få saxen mellan raderna att klippa.


chenillefilt


och för bred och den kommer inte att fransa sig lika bra. Jag fotograferar ungefär 3/4 av tum bred.

En annan sak att tänka på är att det är mycket tyg..och med alla lager är det tungt. Den kan dra när den hänger från sidan. Jag brukar vika ihop den och nåla fast. Bara ett litet tips för att hålla den på plats.
skära för att göra faux chenille

Okej. När allt sytt är klart … dags att klippa. Du ska klippa den rätt mellan stygnen. Om du klipper den för nära sömmen kommer den inte att ha de snygga slitna kanterna på båda sidorna! Precis mitt i mitten.

Nu. Du kan klippa dessa filtar med sax. och det gjorde jag för MÅNGA filtar.

Min man sa hela tiden till mig…det måste finnas ett bättre sätt än en sax. (det var lite tidskrävande)

Sedan hittade min man denna ofla chenilleskärare. Grabbar. Jag är billig. Men det här är GULD värt! Allvarligt. gå och köp detta nu. Jag väntar.

Man hakar bara in den gula kanten mellan stygnen så bara glider den!!! så mycket lättare!!!

För din tittarglädje:

Lägger till bindning till filten

När allt klippt är klart – Det är dags att lägga till bindningen runt filten. (du kan behöva trimma kanterna på filtarna för att göra det hela jämnt och snyggt)


trimma kanterna på filten


(du kan gå HÄR för att kolla hur jag gör mina bindningar. Den här är för ett förkläde men samma koncept! Klipp remsor. Stryk fast i en bindning och sy fast.


Du kommer att se till att lägga till bindningen innan du tvättar den. Efter att du tvättat och torkat det kommer chenillen att dyka upp och bindningen är svår att sy på med bulken!

När du har sytt på bindningen … är det ÄNTLIGEN dags att tvätta och torka det. Det är då magin händer! Det är verkligen så fantastiskt att se hur det fluffar till!


Felsökning

A. rynkor. Att sy alla dessa linjer – ibland brukar det bli tygrynkor! Oroa dig inte! När du väl klippt mellan stygnen kan du trimma alla långa tygstycken och du kommer aldrig att märka det.

B. Krokiga sömmar. Det enda stället där du kommer att se sneda stygn är på framsidan … och det finns inget du kan göra mer än att låta det störa dig (såvida du inte vill ta bort det och sy det igen) Men låt det inte störa dig. När det finns 100 stygn över en filt, tenderar de alla att smälta in och du kan urskilja de sneda rören!
Faux Chenille-experiment!

En filt jag gjorde hade ränder…Jag kunde bara inte förbinda mig att göra en hel grej så jag sydde bara 8 tum och 8 tum helt normalt. Det var gulligt!

Om du är nervös för att binda dig till en hel filt…jag gjorde en spädbarnsduk! Mycket mindre tidskrävande men ändå söt! Du kan göra ett kuddfodral också!

Okej. Dags att visa och berätta. Många filtar (och några är gamla…det är därför bilderna inte är de bästa!)


PicMonkey Collage täcke


Similar Posts