The Revival Of Grandmacore: Crocheting Is Coming Back

The Revival Of Grandmacore: Crocheting Is Coming Back

Förbi Phoebe Mackie

The Croft Magazine// Med sin senaste återkomst till populärkulturen reflekterar Phoebe över historien och sin personliga erfarenhet med virkning och stickning.

När jag var tretton åkte jag på en helg i kyrkan och före sänggåendet gjorde jag något jag gjorde varje kväll; Jag fick ut mitt stickprojekt. Ni måste förstå, det här var redan 2015 när stickning och virkning var allt annat än coolt. Jag möttes av en lavin av hån. De skrattade skoningslöst åt mig, kallade mig “mormor” och retade mig i månader i sträck. Kände mig mörbultad övergav jag farkosten och trodde att det gjorde mig “ocool”.

Det var inte förrän 2021, på universitetet, som jag vågade ta fram min hobby inför mina kamrater. Jag minns att jag tog upp mitt virkade projekt ur min dragväska, mina platta kompisar tittade nyfiket över. Jag rustade mig för hånet, mormors skämt, skratten. Men det kom inte. Istället blev jag överraskad av genuin glädje och respekt. “Det är så coolt!” sa de. “Du är som en av de där TikTokers som gör stickade toppar”, och “Jag önskar att jag kunde göra något sådant”.

Så, vad utlöste förändringen i attityd till min hantverkshobby? Så mycket som jag skulle vilja tro att det beror på att mognad har främjat känslighet och respekt, misstänker jag att anledningen är större och representerar en större kulturell förändring.

© Megan Ruth

Som det visar sig var det en kombination av saker som orsakade denna attitydförändring. Något som har varit inflytelserik i mitt förhållande till det, och jag känner många andra, var lockdown. Michael Brice-Saddler kommenterar att “[w]Med färre distraktioner och ökad stilleståndstid har vissa hittat utrymme att starta nya projekt eller slutföra de sedan länge glömda.” Michaels iakttagelse är särskilt gripande när det gäller en yngre demografi. Jag pratar om de människor som fick tentor inställda, nätskolan och ett tidigare pulserande socialt liv plötsligt eliminerade. Tristess drev Gen Z mot kreativa sysselsättningar; smyckestillverkning, matlagning, lära sig olika språk. Och ja, virka och sticka också.

Efter den första gnistan tände TikTok lågan. Vissa TikToker skapar “hur-gör”-innehåll, medan andra helt enkelt tar med tittarna på resan. Detta tilltalar en yngre tittarskara av såväl praktiska som etiska skäl. För vissa kan plagg som ligger utanför budgeten tillverkas billigt hemma. Till exempel, JW Anderson lapptäckskoftan som Harry bar under soundchecken för “The Today Show” i februari förra året [see below] antände en vurm med många innehållsskapare som gjorde sina egna versioner. Som svar släppte det brittiska märket till och med sin egen handledning om hur man gör plagget.

Bortsett från praktiska skäl finns det också en etisk attraktion. I en undersökning från Forbes 2019 visade data att 62 % av Gen Z föredrog att handla från etiska varumärken. Med en ökad medvetenhet om den skada som snabbt mode gör på miljön (akryltyger som hamnar på soptippar och hav), för att inte tala om oetiska sweatshops, dras unga människor mot ett hållbart alternativ till high street-mode. Utan att den genomsnittlige shopparen känner till det finns det ingen virkmaskin. Medan stickat kan tillverkas i massskala med stickmaskiner, är alla virkade produkter du köper handgjorda. Nancy Robert Smith mediterar över detta och säger “[t]Antalet timmar som går till även små föremål och det faktum att (snabbmodemärken) säljer dem till galet låga priser betyder att lönen för plaggets arbetare måste vara slantar.”

Har du någonsin funderat på att fråga dig själv var stickningen ursprungligen kom ifrån? Eller när det första stickade föremålet har hittats? Stickning har en rik och fascinerande historia; sträcker sig tillbaka till forntida civilisationer och sträcker sig halvvägs över världen. Det första stickade föremålet som hittades är ett par forntida egyptiska strumpor som går tillbaka till någonstans mellan de 3r och 5th århundradet e.Kr. Men mönstrets sofistikerade antyder att hantverket hade funnits mycket längre. Från Mellanöstern spreds stickningen till Europa via Medelhavets handelsrot. Väl i England blev det populärt under medeltiden av både manliga och kvinnliga professionella stickare. Så hur kom vi från den punkten, där stickning var ett respekterat hantverk utfört av både män och kvinnor, gamla och unga, till som Cassidy George uttrycker det som det mest “belastade med stereotyper i den offentliga fantasin” av hemhantverk? Tja, under världskrigen uppmuntrades kvinnor att sticka för krigsinsatsen. Dessutom var det under den stora depressionen ett sätt för äldre kvinnor att få en inkomst och upprätthålla ekonomisk stabilitet. Detta ledde till att det, med Penelope Hemingways ord, uppfattades som ett ”tomt slöseri med tid; en kvinnlig strävan som ska följas på ett säkert sätt inom hemlighetens hantverk”.

Men med den förändrade demografin av stickare under de senaste åren, verkar hantverket sakta men säkert avskaffa denna stereotyp. Med vem som stickar och virkar förändras, så görs också föremålen. När jag började sticka som tretton var jag prenumererad på virk- och sticktidningar. De flesta av mönstren i dessa tidningar var för medelålders halsdukar och knöliga tröjor. Men man behöver bara öppna TikTok för att se att unga stickare omvandlar modetrender till hemgjorda plagg överallt. Virkade braletter, axelväskor, huvuddukar, bucket hattar, och listan fortsätter. Men med vart och ett av dessa nya föremål som tillverkats trotsar dessa unga kreatörer medelålders stereotyper och bevisar att stickning och virkning kan vara lika trendigt som stora butiker. Inte bara det utan vi ser också virka och stickning tränga in i vanliga klädbutiker. Du behöver bara gå nerför den lokala huvudgatan för att se att den här säsongen kommer att vara fylld med virkad spets och mormorsrutor.

Jag, för en, är både upphetsad och glad över denna radikala förändring. Jag är upphetsad eftersom de generationer som kommer att växa in i vår värld kommer att se sig omkring och tänka; “Wow! Att kunna virka och sticka är så häftigt.” Och jag är glad för att den trettonåriga jag som blev retad för att hon gjorde något hon älskade kände som om de skadliga stereotyperna var huggna i sten. Men vad den lilla flickan inte visste var att allt var på väg att förändras

Utvald bild: av Megan Ruth


Har du skapat något av stickning eller virkning? Låt oss veta!

Similar Posts